Hluk 2002

Jak jsme bojovali na mezinárodním mistrovství ČR juniorů družstev - očima trenéra

   Do Hluku vyrážíme ve čtvrtek odpoledne, do vlaku naskakují pokročilí kvartáni Markéta, Lukáš, Pavlína a Verča a benjamínci Andrey (sekunda), Viktor, Kamil, Víťa a kapitán Pavel (všichni tercie). Pro druhé jmenované je to vůbec první taková konfrontace na republikové úrovni, starší ve vlaku vzpomínají na loňské zážitky.

   Cesta ubíhá rychle, zvláště když jsme si ji zkrátili oddechovější karetní hrou ….. Ve Starém Městě čekáme na vlak z Prahy, kterým dojíždí většina účastníků. Objednaný autobus nás vyhazuje u sportovní haly v Hluku, rychle se ubytovat a začínají večerní boje v základních skupinách. „Starouši“ zvládají večerní program o poznání lépe, zvláště remíza 15:15 s Budějovicemi je příjemně překvapivá. Mladíci si nemohli přát náročnější vstup do turnaje. Ve skupině smrti vyfasovali dvoje reprezentanty ČR a ti nás opravdu vyškolovali. Navíc jsem po prázdninách nevěděl, co dříve svým svěřencům připomenout.

   V pátek dopoledne se dohrávají základní skupiny, tentokrát nás školí Polsko I., budoucí celkový vítěz. V posledním zápase si zvedají mladíci sebevědomí, když prohrávají pouze 12:18 (před turnajem jsme si řekli, že bude pro nás vítězstvím každý výsledek lepší než 10:20). Starším se vůbec nedaří a tak finálová osmička týmu jim zůstává nepřístupná. Odpoledne začínají mladíci ve skupině o 9.-17. místo se slabšími Slováky, ale přesto prohrávají 9:21. Už se ale dá na hru koukat a začínám i své svěřence chválit. Vše má vyvrcholit v derby zápase. Mladíci se vypínají k maximálnímu výkonu, starší (hlavně Lukáš) kazí, co se dá. Když se chystáme spočítat výsledky, zjistíme, že kapitáni neskontrovali posazení u stolu a tak místo vysokého vítězství mlaďochů je tady kontumační remíza 12:12. Večer hrají mladí docela pohledný bridž, ale vždy se v zápase objeví dvě rozdání, se kterým ještě neumí pracovat, a tak nám nějaké to vítězství uniká.Cenná je ale prohra 14:16 s jen o něco starším Uherským Hradištěm. Všechna ostatní družstva jsou ve věkovém rozpětí 20-25 let!!! Kvartáni večer hrají velmi dobře, vyhrávají a mají ambice na postup do skupiny o 9.-12. místo. Pomáhá jim v tom hlavně debakl uštědřený Slovákům – 25:0.

   Jenže sobotní dopoledne nezvládají a končí ve skupině o 13.-17. místo. To mladíci mají co oslavovat – konečně se dočkali vítězství nad Slovenskem 17:13.

   Sobotní odpoledne bylo vyčleněno doplňkovému turnaji dvojic, kterého se zúčastnili i dospělí. Z havířovských párů nejlépe dopadl pár mladíků Kamil – Víťa, což je pro ně velký úspěch! Závěrečné boje v poslední skupině zahajujeme prohrou s Uherským Hradištěm 7:23, ale výsledek je za předvedenou hru až příliš krutý. Starší moc nenadchli, výhra 16:14 nad Slováky je podprůměr. A je tu opět derby. Mladí se snaží, ale zkušenost přece jen rozhoduje – 20:10 pro starší.

   V neděli dopoledne zakončují mladíci své vystoupení sympatickou prohrou 12:18 se začínajícími Pardubicemi. Starší mohou zapomenout na 13. místo, po kruté prohře 1:25 padají až na 15. místo (jak by řekla Pavla – SAKRA*).

   Při vyhlašování výsledků ale sklízí naše týmy největší ovace. Lukášův „babský“ tým hlavně za zkrásnění bridže. Benjamínci všechny oslnili týmovým duchem (od sponzora – fy PODA dostali nádherné dresy) a hlavně bojovým přístupem, přestože se k mnoha zápasům stavěli jako David ke Goliáši. Hráči poznali, že jsou nejmladšími hráči, a proto mají spoustu času a velkou šanci dotáhnout to opravdu daleko.

   Příštímu mistrovství ČR družstev juniorů tedy ZDAR.

Daniel Vachtarčík