Reportáž psaná bez oprátky aneb hlučný Hluk 2005

Mistrovství ČR juniorů družstev - očima Soni Heroutové

Fotografie od Igora Trepáče

   Ve dnech 3. – 6. 11. 2005 proběhl na tradičním místě (v Hluku u Uherského Hradiště) jubilejní pátý ročník mezinárodního klání juniorských bridžových družstev. Zúčastnila se jej i tři (a POOL) havířovská družstva spolu s naším vysoce výchovným pedagogickým dozorem, pány Hájkem a Vachtar(č)íkem.

    Krátce po příjezdu a po vyřešení problémů s ubytováním jsme byli důrazně vyzváni, abychom zasedli ke stolům a začali hrát. Náš tým měl drobné potíže se sestavou – chyběl nám jeden hráč. Poté, co nám rozhodčí Vláďa Machát zatrhl přibrat do týmu nejuniora Vachtaříka (tj. zkratka „Vachťa říká :-), jsme se ocitli v patové situaci. Trn z paty nám vytrhl až jistý Jan Martynek, který „šel zrovna okolo“. Jakožto jediná týmová příslušnice lepší poloviny lidstva jsem byla kapitánem Kubalou požádána, ať ho sbalím. Přestože jsem s ním nikdy předtím nemluvila, proběhly námluvy docela rychle: „Ahoj. Ty jsi Honza, že jo?“ „Jo“. „A nechceš si s náma zahrát v týmu?“ „Hm… Tak jo“ J

    Po zajištění čtvrtého hráče bylo možné napsat sestavy havířovských týmů takto: Vostok Havířov: Verča Auxová, Vojta Šindlář, Ondra Galik, Adam Janas, Tomáš Kasza. Chip a Dále: Petra Danišová, Dana Novotná, Kuba Mus a kapitán kapitánů Lukáš Teichmann. Havířov 2: Viktor Kubala, Andrej Šmigala, Soňa Heroutová, Honza Martynek a v sobotu dorazivší Katka Tichá. K havířovským by se ještě dalo počítat družstvo POOH (jeho původní název byl dokonce Havířov 1!!!) ve složení: Marki Dudková, Luki Barnet, Honza Novotný a Míla Pojman. Další družstva zmiňovat nebudu, jednak proto, že o některých bude řeč později, jednak proto, že jsou celkem nezajímavá :-)

   Od čtvrtka večera do sobotního poledne se hrálo 13 kol základní části, v níž se vzájemně utkaly všechny týmy. Z našich se nejvíce dařilo polohavířovskému družstvu POOH, které dosáhlo na sedmou příčku. My ostatní jsme skončili v poslední skupině, kde se bojovalo o deváté místo. Na naši obranu musím říct, že nás v postupu do skupiny o 5. – 8. místo zastavil Tramkolák, který postoupil místo nás, a nakonec skončil na pátém místě. Přitom stačilo vyhrát 18:12 (což jsme nedali, nebýt Andrejova kárového „úletu“, vyhráli jsme 17:13, ale ani to by na postup nestačilo… L Takže to Andreje vlastně vůbec nemusí mrzet :-)

   V sobotu odpoledne se hrál párák, který pro havířovské dopadl víc než dobře. Pár Teichmann – Vachťa skončil pátý, pár Hájek – Trepáč čtvrtý a pár Heroutová – Horák dosáhl na bronzovou příčku. (Musím se pochválit, když to za mě nikdo jiný neudělá J) Vítězi se stali Vláďa Beran s Míšou Kopeckým.

   Nedělní ráno nám kýžený úspěch nepřineslo. POOH skončil poslední ve skupině (tzn. 8.) , my jsme Kuadrát neudolali, takže 10., Chip a Dále byli místo za námi. Jediní, komu se podařilo příjemně překvapit, byli naši nejmenší, kteří porazili slovenský tým I.T. a neskončili poslední J Celkové vítězství ukořistili Pařátci, kteří v boji o první místo udolali Polsko 2. (My jsme vítěze porazili 19:11 a tak pěkný bridž jsem už dlouho nehrála – fakt díky kluci :-)

   Co dodat závěrem? Akce Hluk byla jako vždy podařená (i tu fotku Kajky Vlachové jsme všici dostaliJ) a nám nezbývá než doufat, že příště (a možná i v dalších letech) se budeme dál drát vpřed a dosahovat stále lepších a lepších umístění. Takže – zase za rok, hlučný Hluku…

   Příštímu mistrovství ČR družstev juniorů tedy ZDAR.

So(l)nička Heroutů