Finále IMPového přeboru ČR s havířovskou dorosteneckou účásti

Reportáž Kamila Žylky

S Lukášem jsme se kvalifikovali na finále impového přeboru, a tak jsme se rozhodli, že si tu cestu do Prahy uděláme, i když se toto finále mělo konat v době havířovského soustředění, ale prestiž je prestiž. Vyjížděli jsme oba už v pátek, abychom nemuseli vstávat v sobotu brzy ráno. Každý spal někde jinde a každý jel jiným vlakem tak jsme se setkali až v sobotu ráno na místě v bridžovém klubu na Italské.

Hned ze začátku jsme dostali papírově silné soupeře Šídlová – Pulkrab. Z naší strany žádná velká chyba, až možná na 1pik x bez 2 za 500, které hrál Petr Pulkrab, když tam máme 6 srdcí, ale naštěstí je nikdo nedražil, ale někteří hráli piků více a padali také více, takže ztráta 4 imp. Jinak celkově vítězství 19:11.

Druhý zápas také proti silným soupeřům Svoboda – Kopřiva. 3 velké chyby, i když za jednu jsme ještě brali 2 impy ale jinak celkově skóre 10:20, protože udělat tři chyby na osmi rozdáních je už moc.

Další soupeři Pěkný – Zajíček. Už nebudu hodnotit kvalitu jednotlivých párů, jelikož přece jenom to bylo finále takže soupeři silní všichni. Zde jen podotknu že tento pár postoupil až po nenastoupení páru Pokorná – Kurka. Žádná chyba, nakonec remíza 15:15, ale na impy jsme vyhráli 9:8. Bohužel v konečném zúčtování to nemělo vliv na pořadí i když jsme měli s tímto párem shodný počet VP, rozhodovalo skóre imp a ne vzájemný zápas. Následovala přestávka na oběd a šli jsme se projít Prahou a navštívili jsme jedno muzeum, které nás zaujalo, ale dovnitř jsme nakonec nešli, jelikož se zde platilo vstupné. Exponáty však byly zajímavé – jednalo se o muzeum sexuálních pomůcek.

Po obědě nástup proti Haman – Pivnička, prvním z kvalifikace v naší skupině. Jednou padal ze 4 srdcí Haman a podruhé padal ze 4 srdcí také Pivnička, což nám přineslo 19 imp a po celkovém skóre na imp 5:20 výhra 20:10 na VP.

Další soupeř pár Hradil – Jelínek. Žádná chyba, avšak soupeři hráli to co měli a našlo se dost párů, kteří předražovali a následně i padali, za což jsme si odnesli prohru 12:18.

Další soupeři byli Martynek junior – Šlemr. Proti Joudovi se nám docela daří, což musím zaklepat, a tak jsme si odnesli výhru pouze 12:18 i přesto, že soupeři měli jen jeden nápis a my jsem dělali co jsme mohli.

Na závěr dne nás čekal ještě poslední zápas proti páru Fořt – Šklíba. Zde se objevilo chyb docela dost, a proto také prohra 8:22. V tabulce jsme byli po tomto dni 7. z 12. a další den měly následovat 4 utkání proti hodně silným soupeřům. Lukáš jel za taťkou a já s Milanem Macurou jsme byli pozváni k Michalovi Kopeckému na řízek s brambory. Dost jsem si pochutnal.

Ráno nástup už v 9 hodin a soupeři Erde – Holý. Nic zvláštního se u stolu nedělo, takže naše prohra 13:17. Další soupeři, budoucí vítězové, Kopecký – Macura. Docela dlouho se probojovávali ze spodních pater tabulky a nakonec pokořili všechny. Jeden předražený slem od nás a jedna pěkně vydražená hra od soupeřů, kteří se nezapomněli zeptat na esa a bez dvou es do slemu nešli, na rozdíl od většiny sálu a celkově to dělalo 12 impů pro nás a 18 pro soupeře.

. Následoval předposlední soupeř manželé Bahníkovi. Jedno jejich nedorozumění v dražbě a jedny kontrované dvě kára které jednou spadly nám však nezajistily větší výhru než 16:14.

Následoval poslední zápas aspoň o nějaké lepší umístění v tabulce s párem Martynek st. – Volhejn. Samá zajímavá rozdání a nakonec naše výhra 16:14, avšak rozdalo se mnoho impů na obou stranách (20:17).

Na vyhlašování vítězů jsme již nečekali a spěchali jsem na vlak. Cesta zpátky proběhla v pohodě. Chvíli jsme strávili v jídelním voze a zbytek cesty v posledním voze na zemi, kde většinu cesty nám dělali společnost malí kluci z dětského domova, kteří házeli do záchodu všelijaké věci a dívali se jak to padá na kolejeJ chtěli jsme lepší umístění, ale ještě budeme muset více trénovat.

Kamil Žylka, 8.2.2007