Jak jsme vybojovali první republikový titul

Reportáž Jardy Hájka z MČR dorostu družstev 2005

Do Prahy naše osmičlenná výprava přijela s hodinovým zpožděním, očekávala nás Soňa, která přijela z Brna a samozřejmě celý „zbytek světa“. Po příjezdu nastala fáze domlouvání konečných podob družstev, zjistilo se, že Pardubičtí přijedou až zítra, do zbraně se povolaly zálohy v podobě Miloše Pojmana a Kláry Kovářové, které doplnily počet našich přítomných bridžových nadějí na 20. Z pěti družstev měla tři havířovskou účast. Kamil Žylka, Andrej Šmigala a Lukáš Teichmann k sobě vzali už téměř domácí Ostravačku Helenu Novotnou; Markéta Dudková a Lukáš Barnet byli už dříve domluveni s Michalem Kopeckým a Pavlou Hoderovou a Soňa Heroutová s Viktorem Kubalou složili nejvíce sešroubovaný tým s Honzou Novotným a Milošem Pojmanem. Konkurenčními družstvy pak byli Pražáci s Aničkou Černou, Vaškem Frankem, Matějem Petráskem a Kubou Wasilewskim. Na zkušenou přijeli z Pardubic Lukáš Fajt, Tomáš Vomočil, Martin Dvořák a doplnila je Klára Kovářová.

Večer se rozehrál nezávazný páráček, který jsme ani nedohráli a šlo se spát. V sobotu se začalo bojovat. Nejdříve se odehrála základní část Pattonem, který podle slov rozhodčího Vladimír Macháta žádný Patton není, v němž každé družstvo sehrálo proti svým protivníkům po deseti rozdáních. Tato část přinesla nejvíce šokující překvapení turnaje. Jednoznační favorité Kopecký, Hoderová, Dudková a Barnet zkolabovali, nedokázali vyhrát jediný zápas (!) a dostali se na čtvrté místo, což v konečném důsledku znamenalo, že nemohli bojovat o lepší umístění než třetí příčku. Základní část vyhrála Praha s dostatečný náskokem před Kamilovým „Skorometalem“ a sešroubovaným družstvem Soni.

V sobotu večer sehrála první tři družstva trojzápas, do nějž se přenášely i výsledky ze základní části. V něm se ukázalo v nejlepším světle nejzkombinovanější družstvo turnaje a do finále vkráčela Soňa, Viktor, Miloš a Honza s 13 IMPy náskoku na Prahu. Celkem přesvědčivě sestoupil „Skorometal“, které tak čekal těžký boj o bronz s favority. Ti do nedělního trojutkání nastoupili v nejsilnější kombinaci a snadno si poradili se všemi soupeři. Třetí místo jim sice zas tak moc nechutnalo, ale čest a sláva těm, kteří dokáží důstojně a s noblesou ustát i nepřízeň osudu.

Finále mělo nečekaně jednoznačný průběh, protože Soňa s Milošem, Viktorem a Honza už svou příležitost nemínili zahodit a svůj náskok v posledních dvaceti rozdáních ještě více než zdvojnásobili.

Konečně tedy po pěti letech existence Havířovské bridžové akademie naši hráči dokázali vyhrát mistrovství republiky. Gratulujeme Soni i Viktorovi a děkujeme Milošovi a Honzovi za tak skvělou spoluúčast. Budou si teď velký pohár po čtvrt roce půjčovat a každému z nich zbude na věky věků pohárek malý se štítkem dokazujícím, že jejich držitelé jsou skutečně mistry republiky. Velký dík patří Zdeňkovi Frabšovi, který vše zorganizoval a zajistil bezplatné ubytování všech mladých bridžistů. Samozřejmě také Vláďovi Machátovi, hlavnímu sudímu a současně reprezentačnímu trenérovi.

Doufáme, že příští rok se sejde více družstev, jsme moc rádi, že se ukázali mladíci z Pardubic a věříme, že v příštích letech své zkušenosti zúročí.

Jarda Hájek, 27.6.2005