Dorostenecké Mistrovství Malopolska očima Andreje Šmigaly

V sobotu 2.4.2005 po sedmé hodině ranní vyrazilo osm členů našeho bridžového klubu (tedy ve skutečnosti sedm plus Helena, která je z Ostravy, ale Havířov ji bere za svou) do Polské Osvětimi. Sestry Katka a Magda jely v autě svých rodičů ještě s Helenou a my ostatní jsme se naskládali do „dodávky“ Martina Šiguta. Cesta byla až na uzavřený hraniční přechod klidná, a tak jsme dorazili s dostatečným předstihem a mohli jsme si dát pár partií na rozehřátí.

Zaznamenali jsme však jednu nepříjemnou skutečnost, a to velikost a tvar hracích stolů. Ty měly k ideálnímu tvaru čtverce opravdu daleko, poměr stran bych tipoval spíš na 2:5. měli jsme tedy obavy, že hráči sedící na EW uvidí do karet svým protihráčům. Po nasazení jsme se dozvěděli, že sedíme na NS a to ještě navíc ve druhé místnosti, v níž byly židle s velmi malými opěradly.

S vyhlídkou rozlámaných zad a špatného výsledku jsme zasedli do prvního kola. Naši první soupeři byli veselá kopa. Po našem příchodu ke stolu povstali a se zcela vážnou tváří nám potřásli rukou. První krabice a hned má chyba v sehrávce. Sice šlo jen o nadzdvih, na něž navíc nemám při správné obraně nárok, ale mou náladu to značně zhoršilo. Ihned mi ji však zlepšil Kamil, když navrhl, že si s našimi protihráči podáme ruce i při jejich odchodu. Byli tím poněkud zaskočeni, a tak jsme se rozhodli, že si navodíme pohodovou atmosféru potřesením rukou se všemi příchozími. K pobavení všech jsme také rozbalili piškoty, které jsme potom namáčeli do horkého čaje.

Výsledky se krabici od krabice lepšily a stoupala s nimi i naše radost ze hry. Naše rozdání jsme pravidelně končili dříve než ostatní, a taj jsme si našli čas na poklábosení se dvěma dalšími havířovskými páry Dudková-Barnet a Tichá K.-Novotná. Poslední havířovský pár Tichá M.-Mus patřil do mladší kategorie, která hrála v jiné místnosti.

Posledních osm krabic se nám opravdu velmi vydařilo. Měli jsme spoustu dobrých výsledků, včetně dvou topů proti dívkám z Warszawa I. Po dohrání posledního kola jsme tedy byli poměrně spokojeni. Ne tak Markéta s Bárnym, kteří nadávali na nespravedlnost turnaje pramenící z nízké úrovně hrajících párů.

Následovala asi hodina na vyhodnocení výsledků, během níž jsme rozebírali některá rozdání. Konečně byly výsledky zveřejněny. S Kamilem jsme čekali výsledek nad 50%, ale z toho, co jsem viděl na výsledkové listině, se mi zatmělo před očima. První se 67%. Také druhé dva páry hrající v naší skupině se skvěle umístily: Dudková-Barnet čtvrtí a Tichá K.-Novotná páté, oba páry samozřejmě nad 50%.

Po další hodině čekání, již jsme strávili prohlížením cen, se konečně dostalo na vyhlášení výsledku, jež jsme si náležitě vychutnali. Všichni jsme si odnesli výbavu k počítači. Po vyhlášení jsme si ještě zašli potřást pravicemi s našimi prvními soupeři, udělali společné foto všech havířováků a vyrazili jsme na cestu domů.

Andrej Šmigala, 20.4.2005, Havířov