V Havířově rozkvétá bridžová mládež

HAVÍŘOV (dan) - Asi jen málokdo ví, že v Havířově funguje od roku 1969 sportovní klub bridže. Pomalu se ale tato situace mění, neboť BK Havířov se v posledních letech zaměřil na rozvoj mládeže a díky dobré spolupráci s gymnáziem na ulici Studentská se objevují první výsledky.

Nejprve si tento sport, který se vážně uchází o nálepku olympijský a který na poslední olympiádě v Salt Lake City byl ukázkovým sportem, představme. „Jedná se o nejrozšířenější karetní hru, která se ve své současné podobě hraje od 19. století. Vůči ostatním karetním hrám má bridž stejné postavení jako šachy vůči deskovým hrám. Kdo chce v bridži vyhrávat, potřebuje k troše štěstí dobrou paměť, logické myšlení, tvořivé schopnosti, smysl pro spolupráci s partnerem, vytrvalost a soustředěnost,“ říká o bridži havířovský hráč a hlavní sponzor juniorů Martin Šigut. Počet registrovaných bridžistů se celosvětově počítá na miliony, hlavním střediskem jsou Spojené státy, v Evropě pak Nizozemí, Norsko, Itálie, ale také Polsko, kde se bridž objevuje i na vysvědčení jako volitelný předmět. V České republice hraje závodně přibližně 800 hráčů. Hlavní soutěži dvojic je seriál deseti Velkých cen, z nichž některé ochutnali nejlepší junioři Havířova Markéta Dudková a Lukáš Barnet. Navíc se konají celostátní ligy družstev. Družstvu dospělých vloni utekl postup do II. Ligy jen o fous, junioři mezi dospělými ochutnali i pocit vítězství.

Před třemi léty se díky nadšení několika bridžistů a hlavně zásluhou skvěle připraveného metodického materiálu Jaroslava Hájka podařilo rozjet na gymnáziu bridžový kroužek s návaznosti na činnost v bridžovém klubu. Do každoročního kursu se začátkem září přihlásí kolem 20 zájemců, po roce vydrží ti opravdoví nadšenci, kterým nedělá problém trápit svůj mozek a touží v tomto odvětví něco dosáhnout. „Nábor děláme hlavně u nejmladších žáků osmiletého studia, protože je máme možnost dlouhodobě vzdělávat a vytáhnout je mezi juniorskou špičku. Tak mladým hráčům se věnujeme téměř jediní v republice a tak tito svěřenci mají spoustu možností před sebou. Vždyť juniorský věk v bridži je do 25 let!,“ dodává Hájek.

Že to myslí s rozvojem mládežnického bridže v Havířově vážně, svědčí i fakt, že v březnu příštího roku bude Havířov dějištěm párového Mistrovství České republiky dorostenců do 20 let.

Pokud máte zájem proniknout do tajů této dramatické hry, můžete navštívit některý úterní turnaj v 17:30 v klubovně KDLJ. Jestliže jste ve věku 11-14 let, stačí se včas informovat začátkem září na „horním“ gymnáziu.

HAVÍŘOVSKO, 30.10.2002