Reportáže z 2. ligy ročníku 2004/2005

5.-6.3.05 Na závěrečnou třetí část odjíždíme do Prahy v mírně pozměněné sestavě - nemocného Lukáše Barneta nahradil Kamil Žylka, takže hrajeme ve složení Jarda Hájek - Daniel Vachtarčík (dále zkratka JH-DV), Markéta Dudková - Kamil Žylka (MD-KŽ) a Soňa Heroutová - Marta Nováčková (SH-MN). Cestujeme vlakem a spíme tentokrát "na hradě" u bridžistky Evy Suché (díky moc, Evi!!!).

Protože Kamil jako náhradník nemůže hrát ve více než polovině utkání, musíme změni systém střídání. První zápas proti ZOO odehrávají celý MD-KŽ, v 1. půli s nimi JH-DV. Pokud chceme živit teoretické naděje na záchranu, musíme vyhrát, ale plány berou rychle za své. Kamil na svou kůži pociťuje rozdíl mezi 3. a 2. ligu. Poločasová prohra 10:37 IMP se prohloubila i v druhé půli v sestavě s SH-MN a nakonec tedy prohra se ZOO 6:24 VP (26:70 IMP).

Druhý zápas celý odehráváme ve složení JH-DV a SH-MN. Zbavení všech "povinností" můžeme hrát uvolněně. V první půli dvojice JH-DV jen přihlíží aktivní a bezchybně hrající lince Trutnova Picmaus-Hozda. Sami nedražíme jasný slem a tak nic moc vyhlídky. Ale soupeři na druhé straně předražili a rekontrovaně spadli ze slemu velkého, takže v poločase remíza 22:22 IMP. Ve druhé půli jsme si vzpomněli na první vítězný zápas s tímto soupeřem a nevídaným finišem v závěru vítězíme nad Trutnovem 23:7 VP (80:40 IMP). Získáváme označení "Kati DRAKA".

Třetí zápas proti HUKOTu České Budějovice hrají zase celý KŽ-MD. S dvojici JH-DV v první půli ztráta 12:37 IMP a KŽ za svých 30 rozdání hrozivé skóre -2,40 IMP/board v butleru. Ve druhé půli předvádí dorostenci svůj nejlepší výkon, dokonce i svůj interní zápas vyhrávají, ale tentokrát se nedaří dvojici SH-MN a tak nakonec Havířov-HUKOT 9:21 VP (43:73 IMP).

V posledním vystoupení máme za soupeře LABE Pardubice. V sestavě JH-DV a SH-MN sehráváme sobotní první půli bez chyby a odměnou je nám poločasový stav 20:4 IMP. Druhou půli hrajeme až v neděli a slabší chvilky hlavně SH spolu s neuvěřitelným štěstím soupeře způsobují úplný zvrat - prohra s LABE 9:21 VP (23:54 IMP).


29.-30.1.05 I na druhou část odjíždíme ve stejném složení - Jarda Hájek - Daniel Vachtarčík (dále zkratka JH-DV), Markéta Dudková - Lukáš Barnet (MD-LB) a Soňa Heroutová - Marta Nováčková (SH-MN). Je dohodnuto, že páry budou cyklicky pauzovat, střídat se bude po jednotlivých poločasech.
Tentokrát máme respekt ze sněhové kalamity a cestujeme již v pátek vlakem a spíme u tradičního poskytovatele noclehu Romana Václavíka (Romane díky!).

Začínáme s posledními "mladými esy". Pokud chceme myslet na přijatelné postavení v tabulce, musíme vyhrát. V první půli roli favorita plníme a dobře na to navazujeme i po vystřídání MD-LB dvojicí SH-MN. Takže na úvod vysoká výhra nad Young Aces 22:8 VP (60:35 IMP), poskok v tabulce na 8. místo a pár JH-DV v butleru na 3. místě! Kocháme se ale stejně jako v 1. části v Novém Městě nad Metují naposledy.

V celkově 7. kole je ESO Brno jasný favorit, ale poprvé ve složení MD-LB a SH-MN deseti krabicovou setsavu vítězíme 21:6 IMP. Ve druhém poločase ale JH-DV mají smůlu proti dvojici Pivnička-Haman. Dobře hrající soupeř má i kus štěstí, když jediný v sále spíše po nedorozumění draží 6 srdcí, které na impas a rozpadnutí trumfů jdou i na misfit! Debakl dvojice DV-JH nakonec způsobil zvrat a prohráváme 9:21 VP (25:55 IMP).

Ani v dalším kole sestava JH-DV zrovna nezáří, ale divoká první sestava proti Teplicím končí remízou 37:37 IMP. Úplná tragédie však přichází v druhé půli, kde MD nacpává soupeři do křtánu vše, co se dalo i nedalo a tak úvahy o boji o 6. příčku berou za své. O divočině vypovídá i skóre, když průměrně v jednom rozdání se přidělilo více než 8 IMPů! Nakonec tedy vysoká prohra 3:25 VP (52:114 IMP).

V nočním 9. kole nás čeká českobudějovický HUKOT. JH-DV sedí na pasivní lince, spíše jen přihazují karty a deprimovaně koukají na zápisy u soupeře. Jelikož MD-LB pokračují ve slabém výkonu, je z toho poločasová prohra 12:33 IMP. Ve druhé půli ve složení JH-DV a SH-MN remizujeme a tak se musíme smířit s prohrou 11:19 VP (27:48 IMP).

Závěr soboty si vyžádal první zásah kapitána do způsobu střídání. Místo JH-DV budou pauzovat v neděli dvakrát MD-LB a tak zahajujeme proti týmu ZOO v sestavě JH-DV a SH-MN, zatímco MD-LB si přispávají. Ještě před zahájením dochází ke komické situaci. Na naši žádost, abychom stihli přímý vlak do Havířova v 14:30, je posunut začátek hraní na 8:15 hod. Již v 7:00 opouštíme ubytování s tím, že JH a SH zajedou koupit lístky na zpáteční cestu. MN a DV jsou v hrací místnosti první, ale v 8:10 zjišťují, že se jejich partneři v Praze ztratili :-)
A tak nastupujeme k zápasu s desetiminutovým zpožděním. Časovou ztrátu jsme dohnali a dokonce jsme vybudovali náskok v poločase - 34:15 IMP. V sestavě JH-DV a MD-LB máme navrch i v 2. půli, ale dvě chybné rozhodnutí nás stojí vybudovaný náskok a vyhráváme jen "neúsporně" 18:12 VP (49:33 IMP).

V posledním 11. kole nás čekají jední z největších favoritů - Poživační samci. A ti se nažrali již v prvním poločase proti SH-MN a MD-LB - 7:40 IMP. Stejnou pastvu mají v 2. půli proti JH-DV a SH-MN, takže celkově debakl 3:25 VP (24:86 IMP). Paradoxem je, že kdyby se zápas hodnotil systémem Board To Match, odejdeme poraženi "jen" 18:22.

Shrnutí: Jak říká Lukáš Barnet: "Ti (nejmenovaní soupeři) nám v páráku udělali 2 nuly, ale jinak jsou hratelní :-) Tak o tom jsme se přesvědčili všichni. Hrát se dá s každým, ale porazit jen některé a to pouze ve vrcholné formě nás všech a s trochou štěstí.
Zachránit 2. ligu se budeme pokoušet první víkend v březnu.


15.-16.1.05 Havířovský tým odjíždí v 5:30 na úvodní pětici zápasů do Nového Města nad Metují ve složení Jarda Hájek - Daniel Vachtarčík (dále zkratka JH-DV), Markéta Dudková - Lukáš Barnet (MD-LB) a Soňa Heroutová - Marta Nováčková (SH-MN). Je dohodnuto, že páry budou cyklicky pauzovat, střídat se bude po jednotlivých poločasech.

Úvodním soupeřem je Trutnov, který loni sestoupil z 1. ligy. První poločas sestava "JH-DV, MD-LB" hraje bez chyb (24:4 IMP). Do druhé půle s JH-DV hraje s SH-MN (Martička dorazila vlakem později). Soupeř se evidentně snaží zvrátit stav, ale naptuté závazky precizní obranou odvrácíme, navíc po divoké dražbě přejde soupeř malý slem až na velký, ze kterého padá. Suma sumárum - 23:7 VP (63:24 IMP). V euforií využíváme obědovou pauzu.

Druhý zápas , další sestupující z 1. ligy - Vamoz. V míře vrchovaté se ukazuje, první vyhrání, z kapsy vyhání... První poločas se nepovedl ani jedné dvojici MD-LB a SH-MN skóre je děsivé - 6:47 IMP. Ve druhé půli se i JH-DV přesvědčují o kvalitách soupeře, se kterým jen zuby nechty drží krok, skóre se zvětšilo jen mírně. Havířov - VAMOZ 5:25 VP (21:74 IMP).

Ve třetím zápase nás čeká velká neznámá, hráče z Liberce jsme nikdy neviděli. Sestava JH-DV, SH-MN až na jednu chybičku zvládá první poločas - vedeme 30:20 IMP. Ve druhé půli ale tento trend páry N-H a MD-LB nepotvrdily, a konečná prohra 12:18 VP (41:54 IMP) mrzí.

Ještě v sobotu se hraje polovina čtvrtého zápasu, ve kterém hrajeme s LABEm. V zajímavém prvním poločase hlavně platí, kdo hraje, ten ze svého závazku padá... Sestava JH-DV, MD-LB padala méně krát a tak odjíždíme "se (ne)vyspat" k Martinu Nymšovi se stavem - 23:11 IMP.
Dvojice JH-DV jednoznačně držela tým v sobotu v přijatelných vodách. Ale v neděli si vybrala slabší chvilky i ona. Hned úvodní partie neděle jakoby poznamenala jejich další výkon. Nedorozumění v dražbě, kontrovaný nesmyslný závazek v druhé proti první, kdy soupeři mají jen 3NT za 460 bodů, my padáme za 1100 = 12 IMPů do soupeře!!! A je po náskoku ze soboty. K tomu nepozornost a zapasovaný nepasovatelný 1 tref nás stojí další 11 IMPů. I přesto remízujeme 15:15 VP (44:43 IMP). Bez těchto minel ale v pohodě vyhrajeme 20:10 VP. To je ale jenom kdyby...

V posledním kole narážíme na domácí LGM Nové Město nad Metují, které na nás prostě umí. Do té doby se jim moc nevedlo, ale my je nastartovali výš. První poločas sestava "SH-MN, MD-LB" nehraje bez chyb, ale skóre je ještě lichotivé (8:29 IMP). Do druhé půle (Marta opět musí dříve na vlak) střídá JH-DV. Téměř co rozdání, to velký nápis na nějakou stranu, bohužel mnohem častěji k soupeřům. Na dlouhou zpáteční cestu dostáváme největší výprask - 4:25 VP (30:86 IMP).

Našich 59 VP za pět zápasu stačilo v Novém Městě na poslední místo, spolu s výsledky ze skupiny v Českých Budějovicích jsme v 12-ti členném peletónu po první třetině zápasů na sestupové 11. příčce.